A vegyestüzelésű kazán alkalmazása és anyagai

Egy vegyestüzelésű kazán számos előnnyel rendelkezik, melyek alkalmassá teszik a legszéleskörűbb fűtéstechnikai megoldásokra akár egymagában, akár más jellegű fűtésrendszerekkel együtt véve. Szilárd tüzelésűnek is hívják őket az általuk elégetni képes tüzelőanyagok halmazállapotát illetően (pl.: szén, fa, növényi-, vagy háztartási hulladék, papír), melyek közül igazán jó hatásfokot szárított faanyag elégetésével lehet elérni. Ez kedvez a típus felhasználásának, hiszen a vegyestüzelésű kazán szinte nélkülözhetetlenné vált olyan lakott területeken, ahol nincsen gáz, vagy villany bevezetve. Ezzel együtt egy igen takarékos módja a lakótér fűtésének, hiszen az égéshez szükséges alapanyagok (mint a papír-, vagy növényi hulladék, faanyagok, szén, brikett) már eleve rendelkezésre állnak, vagy olcsón és könnyen beszerezhetők. Egy vegyestüzelésű kazán acéllemezből, vagy öntöttvasból készülhet.

A lemezből készült vegyestüzelésű kazán

Ha a vegyestüzelésű kazán felhasználását tekintve döntően fatüzeléses lenne, akkor inkább az acéllemezből készült berendezések javasoltak a kivitelük miatt. Gyakorlatilag azonos teljesítmény mellett kisebb a tömegük és a méretük, mint öntöttvas társaiknak, de ugyanakkor jellemzően nagyobb az adagolónyílásuk és a tűzterük is. Hosszabb távon azonban megviseli őket a tartósan magas tűztéri hőmérséklet, bár még a fás égetés során fellépő hőigénybevétel sem tesz kárt az acéllemez falazatban.

Öntvény anyagú vegyestüzelésű kazán

Ez a kazántípus öntöttvas elemekből készül, melynek (teljesítménytől függően 3-8) darabjait a gyártási folyamat során kapcsolják egymáshoz. Az öntöttvas keményebb és rigedebb, mint az acéllemez, így repedésre hajlamosabb. Ilyen esetekben, vagy kilyukadásakor a hibás elemek cserélhetők, de ezek valószínűsége a mai öntészeti technológiák és anyagvizsgálati módszerek, valamint rendeltetésszerű használat mellett – elhanyagolhatóan kicsi. Nehezek, tovább tart a felfűtésük, de lassabban is hűlnek ki, viszont – mint az öntvények általában – érzékenyek a hirtelen és nagymértékű hőmérsékletváltozásra. (tűzforró kazánra hideg vizet engedni emiatt tilos!)

Az öntöttvasból készült vegyestüzelésű kazán előnyei

  • jól bírják a folyamatosan magas tűztér-hőmérsékletet (pl.: szénnel való égetés során, ami kb. 25-kal magasabb hőteljesítményt ad le, mint fa elégetésekor)
  • kevésbé érzékenyek a korrózióra (mind a mai napig üzemelnek már több, mint negyed évszázada üzembe helyezett öntöttvas kazánok)
  • többféle szilárd tüzelőanyaggal fűthető (pl.: papír, száraz gallyak, égethető háztartási hulladékok, … )

Öntöttvas anyagú vegyestüzelésű kazán hátrányai

  • nagyobb tömegű, így lassabban melegszik
  • szélsőséges és gyors hőmérsékletváltozásra érzéken
  • jellemzően kisebb tűztér (nehezebben tisztítható)

Vegyestüzelésű kazán alkalmazásának feltételei

Vegyestüzelésű kazán vásárlása esetén gondoskodni kell a létfontosságú szellőzésről, ami megfelelően kialakított helyiséget (kazánház/kazánterem/kazánszoba) és egyúttal méretezett és folyamatosan karbantartott kéményt is igényel. A szilárd tüzelőanyag elégetéséhez szükséges égési hőmérsékletet huzatszabályzó segítségével lehet állítani, melyet egy átgondolt (pl.: tüzelőanyagok minőségének és mennyiségének megválasztása) tüzelési stratégia nagyban befolyásolhat. Emellett szükséges a tűztérben felhalmozódó hamu folyamatos ürítése is, ami így állandó felügyeletet és személyes jelenlétet igényel.