Élelmiszereknek hűvös hely a jobb, embereknek viszont a meleg

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer a piacon, zöldségvásárlás közben fogok tanácsot kapni új otthonunk fűtésrendszerének felújításával kapcsolatban!

Fiatal szülőként nagyon fontosnak tartottuk, hogy gyermekeink szép és egészséges környezetben nőjenek fel. Ezért, amikor úgy éreztük, itt az idő a családalapításra, vidéken vásároltunk házat. A környezeti tényezők mellett az egészséges életmódot és táplálkozást is lényegesnek tartjuk családunk életében. Mindig van otthon zöldség és gyümölcs, amelyet – vidéki lakhelyünknek köszönhetően – a piacon, helyi termelőktől tudunk beszerezni. Azon kívül, hogy ízletes és friss élelmiszert árusítanak, az eladók kedvesek és közvetlenek, a piac pedig egyben afféle információs központként is szolgál; a lakók gyakran itt beszélik meg egymással a település különféle érdekes eseményeit, kisebb-nagyobb problémáikat, örömeiket.

Egy hűvös, őszi napon történt, hogy váratlanul leállt nálunk a fűtés. Tanácstalanok voltunk és aggódtunk a közeledő tél miatt. Aznap éppen bevásárló-napot tartottunk, ezért szokás szerint elindultunk a piacra. Egyik kedvenc eladónk viccelődve azzal próbált felvidítani minket, hogy a hideg lakásban legalább nem fognak megromlani a zöldségek. Nagy szerencsénk volt, mert a beszélgetést hallva a sorban mögöttünk álló szomszéd lelkesen ajánlani kezdett nekünk egy fűtésrendszerekkel foglalkozó céget. Azt mondta, valószínűleg a házban lévő régi fűtésrendszer teljes felújítására vagy lecserélésére lesz szükség. Megnyugtatott minket és elmesélte, hogy az ő otthonukban is volt hasonló probléma, de a futesrendszerek.hu weboldal segítségével könnyen tudtak rá megoldást találni.

Hazaérve azonnal rákerestünk az interneten. A honlapjuk átlátható és igényes volt, érdekes cikkekkel, amelyek az elektromos fűtés fontosságáról és előnyeiről szóltak. Korábban sosem gondoltunk arra, hogy elektromossággal fűtsünk, azonban a futesrendszerek.hu meggyőzött minket arról, hogy ez lesz számunkra a legjobb megoldás. A weboldalon különösen elnyerte a tetszésünket, hogy minden információt érthető magyarázatokkal ellátva tüntettek fel.

Megtudtuk, hogy az elektromos fűtésnek számos változata létezik: lehet fűteni elektromos radiátorral, padlófűtéssel, hősugárzóval, fűtőszőnyeggel, kandallóval, vagy akár elektromos kazánnal is. A fűtésnek ez a formája számos előnnyel rendelkezik. Többek között az ilyen berendezések – gázzal működő társaikkal ellentétben – általában kisebb helyet foglalnak, gyorsabban kezdik el felmelegíteni a helységeket, nem zajosak, nem bocsátanak ki füstöt. Mivel a futesrendszerek.hu napelemekkel is foglalkozik, van lehetőség arra, hogy a fűtéshez használt áramot saját magunk hozhassuk létre.

A fűtésrendszer működtetéséhez hőszivattyú is használható, melynek szintén több változata elérhető: ezek a víz-víz, a levegő-víz, levegő-levegő és a talaj-víz hőszivattyúk. Az egyes típusok előnyeit, működésének folyamatát, a hozzá szükséges előkészületeket és költségeket mind megtalálhatjuk a honlapon részletesen leírva.

Számunkra legjobb megoldásnak az elektromos padlófűtés látszott. A radiátorok nélkülözhetősége nagy előnyt jelent egy kisgyermekes családban. Nem csak helyet takaríthatunk meg a radiátorok hiányával, hanem elkerülhetjük azt a veszélyforrást is, hogy a gyerekek játék vagy szaladgálás közben beüssék magukat. A megfázás kockázatát is csökkentheti, ha alulról érkezik a meleg. Azt is megtudtuk, hogy az elektromos fűtésnek több változata van, mint például az infrafűtés, vagy az amorf fűtőszálas fűtés. A teljes fűtésrendszer mellett bojlert, vagy akár törölközőszárítót is elektromossá lehet alakítani.

Az infrafűtésről részletesebben is olvastunk. Ennek a fűtési technikának számos előnyét ismertük meg, mint például azt, hogy rendkívül biztonságos, könnyen szabályozható, keveset fogyaszt, és igencsak sokoldalú. Használható a teljes fűtésrendszer üzemeltetésére, vagy akár csak kiegészítésként is. Megállja a helyét padlófűtésként, de ezen kívül alkalmas még falfűtésre, vagy a mennyezetre is fel lehet szerelni. Ennél a fűtési formánál az a legnagyobb különbség a többihez képest, hogy nem a levegőt, hanem a tárgyakat, felületeket melegíti fel. Emiatt jobb hőérzetet biztosíthat, és a meleg tartósabb maradhat a lakásban.

Miután tájékozódtunk a honlapon, alulra görgetve egy adatlap kitöltésével tudtunk ajánlatot kérni a cégtől. Annak ellenére, hogy a zöldségek és gyümölcsök valószínűleg jobban érezték magukat a hidegben, mi nagyon vártuk, hogy használhassuk az új elektromos fűtésrendszert.

futesrendszerek.hu