A piacon hallottam először az energiatanúsítványról

Az egyik volt egyetemi osztálytársam pár perc sétára lakik tőlem, így gyakran szoktunk együtt bevásárolni. A közelünkben van egy nagyobb piac, ahova nagyon szívesen szoktunk járni. Ha éppen hétvégére esik a közös bevásárlás, akkor pedig néha együtt is szoktunk főzni. Éppen a kedvenc gyümölcs és fűszerárusunknál álltunk, amikor bejelentette, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor egy-két hónap múlva elköltöznének a lakásukból.

Ez a hír eléggé szíven ütött engem, hiszen kivel fogok én akkor együtt piacozni? A lakás, amiben eddig laktak az osztálytársam párjának a családjáé. Most azonban úgy döntöttek, hogy továbbadnak rajta, hogy a belőle származó pénzt befektethessék, és a későbbiekben egy jobb környéken valamivel nagyobb lakást vehessenek. Mivel azonban a szülők nem Budapesten laknak, az osztálytársam és a párja intéznek mindent. Nem irigylem őket, hogy ez most a nyakukba szakadt.

energiatanúsítvány

Sokat olvasgattak azzal kapcsolatban, hogy mi szükséges egy lakás eladásához, és megtudták, hogy elengedhetetlen lesz egy energiatanúsítvány. Mivel tisztában voltak azzal, hogy a testvérem mérnök, nálam érdeklődtek, hogy ő esetleg tudna-e olyan szakembereket ajánlani, akik ki tudják nekik adni a tanúsítványt rövid időn belül is. Még jó, hogy a testvéremet kérdezték, és nem engem, mivel nekem fogalmam sem volt róla, hogy ilyen egyáltalán létezik. Miután hazaértem a piacról, fel is hívtam a bátyámat, és felvázoltam neki, hogy mi is a helyzet. Ő egyből tudott is ajánlani egy weboldalt, az e-tanusitas.eu-t, amiről azt mondta, érdemes lenne felkeresniük.

Továbbítottam is az oldalt az osztálytársamnak, de akkor már gondoltam, én is utánaolvasok, hogy mi is az az energiatanúsítvány. Mint kiderült, ez az a dokumentum, ami meghatározza, mekkora is az ingatlan energetikai teljesítőképessége. Minél korszerűbb és energiahatékonyabb egy épület, annál jobb áron eladható. Ahhoz, hogy megköthessék az adás-vételi szerződést, erre a tanúsítványra mindenképpen szükség van. A már említett cég ezt a tanúsítványt különösebb várakozás nélkül, már 24 órán belül kiállítja, és el is küldi nekünk. Ez a gyorsaság pedig náluk természetes, és nem kérnek érte felárat. Sőt, még ők adnak ajándékba a szolgáltatásaik mellé egy ingatlan kisokost.

Az e-tanusitas.eu végzi a magyarországi tanúsítások 10%-át, úgyhogy nem véletlen, hogy a mérnök bátyám már hallott róluk. Az sem véletlen, hogy ilyen gyorsan tudják végezni a munkájukat az ország egész területén, mivel bizonyára ennyi ügyfél mellett már hatalmas szakmai tapasztalatra tehettek szert. A kész tanúsítványt emailben is el tudják hozzánk juttatni, és még további 10 évig meg is őrzik a biztonság kedvéért. Engem egyelőre még nem fenyeget az a veszély, hogy ingatlant adjak el, tekintve, hogy még nincs is, de ha erre kerülne a sor, biztos vagyok benne, hogy én is az ő segítségüket kérném az energiatanúsítvány kiállításához.