Napaelemekről beszélgettem a zöldségárussal

A férjem sokat szokott viccelődni azon, hogy szinte mindent igyekszem helyi termelői piacról beszerezni. Egyszerűen magával ragad a hangulat, a rengeteg szín és illat. Imádok az egészségesebbnél egészségesebb ételek között válogatni, és sosem bírom ki, hogy ne hozzak haza egy kis frissen vágott virágot is. Nagyon szeretek beszélgetni az árusokkal is, mindig rettent érdekes számomra egy – egy élettörténet. Sosem tudhatjuk, mi húzódik egy ember mindennapi arca mögött.

Különösen jó barátságot kötöttem a nénivel, akitől bio zöldségeket és gyümölcsöket szoktam venni. Az egyik alkalommal a szokásosnál is tovább maradtam, már a férjem is felhívott telefonon, hogy minden rendben van – e velem. Ahogy beszélgettünk, elmesélte, hogy a kis kertészetük üvegházára napelemes rendszert szereltettek fel. Mivel fontos számukra a környezetvédelem, mindenképp szükségesnek érezték, hogy ezt a lépést megtegyék. Mi tagadás, már én is eljátszottam párszor ezzel a gondolattal, de mindig el is hessegettem. Kicsit feszengve éreztem magam, de ennek ellenére mégis megkérdeztem, hogy egy ilyen rendszer telepítése nagyon drága – e. Azt válaszolta a néni, hogy valóban nagy megfontolást igényel, mert nem kis befektetést jelent, ha az ember belevág egy ilyen projektbe. Azonban nem csupán önerőből kell teljesíteni! Létezik ma már napelemek pályázat is.

Erre pályázhatnak magánszemélyek, de emellett társasházak, illetve lakásszövetségek is. Amikor megkértem a kedves zöldségárus nénit, hogy kicsit bővebben meséljen nekem az egészről, azt válaszolta, hogy ez nem egy klasszikus értelemben vett pályázat. Olyan összegű támogatást kapnak, akik teljesítik ennek a 0% THM – es hitelnek a feltételeit, amelynél pont ugyanannyit kell visszafizetniük, mint amennyit felvettek. Azonban vannak kritériumok, amelyeknek meg kell mindenkinek felelnie. Ilyen az, hogy az illető nagykorú és cselekvőképes kell legyen. De említhetjük azt is, hogy az ingatlan felett, amelyre a napelemeket szeretnék felszereltetni, tulajdonosi vagy résztulajdonosi jogokat kell gyakorolnia. Az is fontos még, hogy az adott épület állandó vagy ideiglenes tartózkodási helyként kell funkcionáljon. Az így elnyerhető támogatás legkisebb összege 500 000 Ft, a legnagyobb pedig 10 000 000 Ft lehet.

De nem csak a támogatásra pályázó személynek kell feltételeknek megfelelnie, hanem az ingatlannak is. A néniék esetében például megvizsgálták, hogy az épület tetője megfelelő – e ahhoz, hogy egy ilyen nehéz szerkezetet elbírjon. Továbbá azt is, hogy a napsugarak a tökéletes szögben érjék a napelemeket, és hogy ne legyenek például olyan bokrok és fák, amelyek esetleg akadályoznák az energiatermelést. Ezen túl más feltételek is vannak, de a néni többet nem említett, hanem azt a weboldalt ajánlotta, ahonnan előzetesen ők tájékozódtak.

Bár nagyon jó, hogy létezik ez a támogatás, hisz jóval könnyebben bele tud vágni a projektbe bárki, azért szükség van némi önerőre. A támogatás 10% – ának összegével kell rendelkezni ahhoz, hogy sikeresen teljesítsük a feltételeket. Sok minden a napelemek mellett szól, mert annak ellenére, hogy a megtérülési idejük viszonylag hosszú, már a működés kezdetétől elkezdenek csökkenni a befizetésre váró számlák összegei.

Nagyon szépen megköszöntem a néninek az igen részletes tájékoztatást, és alig vártam, hogy hazaérjek, és elújságoljam a férjemnek a hallottakat. Tudtam, hogy nem zárkózik majd el az ötlettől, mert már korábban említettem neki, és szerencsére neki is fontos a környezettudatos életmód. Ki tudja? Lehet, hogy néhány éven belül akár nálunk is megkezdődhet a házunk energiaellátásának korszerűsítése!