A kondenzációs kazán szabályozó rendszerei

A kondenzációs kazán működéséből és felépítéséből fakad, hogy a tüzelőanyag égetése, a ki-be kapcsolási fázisok ideje és időtartama, valamint a különböző hőmérsékleti értékek összehangolt és harmonikus működésének eredménye lesz a hatékony és biztonságos üzemelés és a – rendszerint elvárt – magas hatásfok. A cél, hogy egy kondenzációs kazán működése során minél több rejtett hőt nyerjünk ki a távozó füstgázból és annak minél nagyobb részét hasznosítsuk a fűtési folyamatunk során.

A kondenzációs kazán külső hőmérséklet alapján történő vezérlése

A kondenzációs kazán lecsapatási, vagy kondenzációs szakaszának meghosszabbítása egy igen előnyös és rendkívül költséghatékony megoldás is, melyre külső hőérzékelőket, termosztátokat használnak. Ilyen készülékek egyes típusokhoz már gyárilag kaphatók, de utólag is hozzákapcsolhatók, nem is túl drágán. Működésük eredményeként alacsonyabb hőmérsékleten, de jóval tovább melegek a lakásban a fűtőtestek, a radiátorok. Ebből adódóan az ilyen vezérlés jóval kiegyenlítettebb működést tesz lehetővé, ami gyakorlatilag nélkülözi a szélsőségesen nagy meredekségű hőmérsékletemelkedéssel járó felfűtési időszakokat. Az ilyen optimalizáló vezérlés nélkül működő termosztátok szakaszosan, ki- és bekapcsolgatják időnként a rendszert – a hőtehetetlenség figyelembe vétele nélkül -, így a radiátorok felülete néha iszonyúan forró, olykor pedig teljesen lehűlt.

A kondenzációs kazán időjáráskövető szabályozása

Egy kondenzációs kazán, ha ilyen intelligens folyamatszabályozással van felszerelve, akkor a rendszer protokollja, tulajdonképpen elébe megy a várható folyamatoknak, így egyenlítve ki annak folyamatos működési jellemzőit – forrás: http://www.gazkazan-kazan.hu/kategoriak/kondenzacios-gazkazan. Például, ha a kinti hőmérséklet lecsökken, amit idővel – az épület hőtehetetlenségétől függő sebességgel – a beltér hőmérséklete is lekövetne, akkor nem várja meg a rendszer, hogy a szoba hőmérséklete elérje a kritikus szintet, hanem még előtte elindít egy ráfűtési ciklust. Így nemcsak, hogy elkerülhetjük a szélsőséges beltéri hőmérsékletváltozásokat, hanem egy komfortos és igen gazdaságos üzemeltetési módszert valósítunk meg. Mivel tudjuk, hogy a kondenzációnak meg kedvez az alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet, előbbiek a kondenzációs jelenségre is igen kedvezően hatnak – növelik a kondenzációs kazán hatásfokát.

Mikor éri meg a kondenzációs kazán időjáráskövető szabályozása?

Régebbi típusú gázkazánoknál a felhasználók saját maguk állítgatták be a vízhőmérsékletet, melyet az időjárás változása esetén módosítottak a kívánt mértékben. Egy öntanuló időjáráskövető szabályzórendszer használatát alaposan meg kell gondolni, hiszen a lényege, hogy a beavatkozási sebessége, vagyis a szabályzás gyorsasága módosítható. Régebben, kevésbé korszerű és energiatakarékos hőszigetelésű házak és lakások esetén nagyobb beavatkozási sebesség (grádiens) volt szükséges, hiszen a helyiségek hamarabb hűltek ki. Az újabb, jól szigetelt épületeknél természetesen már nem szükséges ilyen intenzív reagálás. Bizonyos ultramodern szabályzórendszerek még a napsütés és a szélsebesség hatásait is figyelembe veszik. Ilyen mértékű folyamatszabályozás azonban csak nagy fűtésrendszereknél éri meg, ahol így a kondenzációs kazán előremenő vízhőmérséklete folyamatosan szabályozva lesz.