Kazán a fűtési rendszer részeként

Egy kazán a korszerű  fűtésrendszerek elválaszthatatlan részeként funkcionál. Működésének eredménye az égés során felszabaduló hőenergia, mely kielégíti a feladatául megadott terek fűtési, vagy éppen melegvízzel kapcsolatos igényeit. Egy kazán működése során szóba jöhető tüzelőanyagok leggyakrabban az olaj, a fa, a gáz és a pellet. A kazán adott esetben egy épület központi fűtőkészülékének a szerepét is betöltheti, ami lehetőséget ad, hogy ne csak egyedi lakások, hanem akár családi, vagy éppen társasházak fűtésére is alkalmazzák.

A kazán fűtési teljesítménytámogató szerepe

A berendezés értékét növeli, hogy könnyen kombinálható más készülékekkel is, ezért a hatásfok és a folyamatos fűtési teljesítmény javítása céljából gyakran szolgál pl. napkollektoros megoldások hatékony kiegészítéseként. A rácsatlakoztatott puffertárolók segítségével elérhető, hogy az általa megtermelt hő később is felhasználható legyen, akár a kazán helyétől távolabbi csatlakozási pontokon is. Forrás: http://www.ventil-team.hu/kazan

Milyen az ideális kazán?

A korszerűbb modellek közé sorolják a modern gázüzemű egységeket, amelyek többnyire fölgáz égetése útján közölnek hőt leggyakrabban víz átadóközegen keresztül. Jellemzőjük az alacsony működési költségek, a magas hatásfok értékek és az alacsony mértékű károsanyag-kibocsájtás. További alternatívát jelentenek a szilárd, vagy vegyestüzeléssel üzemelő kazán típusok, mint például a hasított faanyagokkal, vagy pellettel működő modellek. A biomassza széleskörű hasznosíthatóságának egyik nagy előnye a háztartási hulladék, a fa, vagy a pellet (préselt forgács és fűrészpor keveréke), mely utóbbi tüzelőanyag kevésbé helyigényes a tárolását illetően, ráadásul nagyobb fűtőértékkel bír, mint a normál tüzifa.  Utóbbi adagolása általában manuális beavatkozást igényel, míg előbbi könnyen automatizálható.

Kazán

A kazán hővesztesége és az üzemi hőmérséklet

A többségében normál hőmérsékleten működő kazán mellett létezik alacsonyabb hőmérsékleten dolgozó készüléktípus is. Ez a visszatérő víz hőmérsékletén jól látszik, ami normál esetben 70 fok, míg másik esetben 35-40 fok környékén mozog. Ebből adódik az alacsonyabb hőmérsékleten üzemelő modellek alacsonyabb szintű hősugárzási vesztesége, amit egyszerűen a környezetüknek adnak le a falukon át, ami tulajdonképpen veszteség a tárolók esetében is. Ez minimalizálható hatékony szigetelési megoldásokkal. De tény, hogy az alacsonyabb üzemi hőfokon működő készülékek így nagyjából 90% körüli fűtőértékre vonatkoztatott hatásfokot produkálnak, amit így már csak a kondenzációs megoldások múlnak felül. Ezek ugyanis az égéstermék nedvességtartalmának lecsapódásából (kondenzáció) származó energiát is felhasználják.

Kazán - vegyestüzelésű

A kazán tisztításának szükségessége

Egy kazán élettartama ideális esetben –és persze kialakításától függően- évtizedes mértéket is ölthet. Ehhez azonban mindenekelőtt rendszeres tisztításra és karbantartásra van szüksége. Az egyik legfontosabb momentum, hogy a keletkező hő minél nagyobb mértéken átadódjon a tűztérből a vízközegbe. Ennek leggyakoribb akadálya a keletkező koromszennyeződés szokott lenni, ami így növeli a hőveszteséget. A rendszeres tisztítás kisebb költséget eredményez, míg elhanyagolása hosszabb távon igen drága tényező. A koromszennyezés természetes és szükségszerű, hiszen az égési folyamat egyik mellékterméke. A hőcserélőben lerakódva hosszabb idő alatt azonban csökkenti a hőátadást, ugyanis réteget képezve jól szigetel. Az felszabaduló égéstermék hőmérsékletnövekedése így a megnövekedett koromlerakódásra vezethető vissza leginkább. Ennek megállapítására és tisztítására mindenképpen hívjunk szakembert.